Dežela tisočerih jezer

Finska leži med Švedsko na zahodu in Rusijo na vzhodu poleg tega pa ima tudi kopensko mejo z Norveško ter morsko mejo z Estonijo. Večina Finske je dokaj ravna. Gozdovi prekrivajo kar tri četrtine finskega ozemlja, jezera ter drugi viri vode pa kar deset odstotkov. Najsevernejši del države je Laponska, kjer pa najdemo tudi višje hribe ter je večino časa sneg.

Drugače pa so za Finsko zelo značilna jezera, polotoki, otoki in deroče reke. Nihče ne ve natančno, koliko jezer je pravzaprav na Finskem, že, če štejemo samo tiste, ki imajo več kot 200 km premera jih je okoli 55.000. Zato so ti podatki vedno samo v približkih. Imajo približno 168.000 jezer ter 170.000 otokov. Blizu našega hotela, v katerem smo nastanjeni, imamo jezero, v katerem se med sezono curki vode dvigujejo po ritmu glasbe.

Helsinki so živahno morsko pristanišče in prestolnica Finske ter največje mesto države. So tudi razstavišče dobre sodobne arhitekture. Za vikend smo se odpravili tja, da bolje spoznamo državo v kateri prebivamo. Mesto je naravnost čudovito, s prijetnim vzdušjem, predvsem na lep sončen dan. Tam smo si ogledali njihov znameniti živalski vrt, katedralo ter  mestno knjižnico Odee.

Finska prehrana je mešanica skandinavske (Danska, Švedska, Norveška), evropske ter ruske kuhinje. Njihova vsakdanja hrana ni tako zelo različna od slovenske, z to razliko da je malenkost bolj začinjena in pekoča. Pogosto uporabljajo različne žitarice ter sadje (predvsem gozdne sadeže). Njihova tradicionalna hrana je preprosta. V veliki večini sestavljena iz rib (predvsem lososa in kaviarja) in jelenjega mesa.

Oglejte si tudi