Finski okusi

Finska prehrana je mešanica skandinavske (Danska, Švedska, Norveška), evropske ter ruske kuhinje. Pogosto uporabljajo različne žitarice ter sadje (predvsem gozdne sadeže). Kar zna biti zelo nenavadno in te lahko preseneti sladkoba v jedeh, če nisi pozoren. Njihova tradicionalna hrana je preprosta. V veliki večini je sestavljena iz rib (predvsem lososa in kaviarja) in jelenjega mesa.

Ena njihovih tradicionalnih jedi je tudi pita z ribjim ali svinjskim mesom. Najbolj zanimiva in hkrati tudi najbolj nenavadna jed pa je Mämmi, ki je tradicionalna velikonočna jed. To je temno rjava, skoraj črna sladka kaša, narejena iz vode, slada in ržene moke, ki je spečena v pečici. Pogosto so ji dodane začimbe, kot so sirup, pomarančna lupinica in melasa. Potem, ko je spečena in več dni shranjena v hladilniku, se pojavijo majhne količine alkohola v masi, ki je podobna pudingu. Mämmi se postreže hladen, lahko sam ali z dodanim sladkorjem in/ali smetano ali mlekom. To jed strežejo že od 13. stoletja. Pravijo, da ima mämmi podoben okus kot irsko pivo Guinness, le, da je nekoliko slajši in gostejši.

Njihove ostale jedi pa so tudi npr. ribja juha a la Kainu ragu severnega jelena, polnjen losos s sirom in zelišči… V sedanji – moderni finski kuhinji pa so jedi lažje, porcije so manjše ter vsebujejo veliko vrst zelenjave.

Do sedaj mi je finska hrana kar všeč. Seveda sem bila malenkost šokirana nad sladkobo. Kmalu sem tudi ugotovila zakaj v tako veliki količini pijejo mleko, saj znajo biti njihove jedi rahlo pikantne. V šolski kuhinji delajo neizmerno dobre in okusne sladice z gozdnimi sadeži, kot so jagode, maline in češnje. Kot ljubiteljica sladkega bom le te prav gotovo obdržala v zelo lepem spominu.

Oglejte si tudi