Zelena prestolnica

Lahti na Finskem je zelena prestolnica Evrope leta 2021 .

Letos je naziv evropske zelene prestolnice prevzelo finsko mesto Lahti, ki je začelo svojo pot v »mesto po meri človeka« desetletja prej.

Kopensko prometno omrežje Finske je najbolj razvito v južnih območjih. Glavna cestna os poteka vzdolž obale in se povezuje s švedskimi cestnimi sistemi. Reke, jezera in kanali tvorijo gosto mrežo vodnih poti, ki se v izobilju uporabljajo za prevoz hlodov. Močan pomorski promet je povezan s pristaniščem Helsinki: trajektno omrežje povezuje Finsko s srednjo severno Evropo. Druga pristanišča (Turku, Kotka in Pori) so pozimi ujeta v led. Poleg večjih finskih mest obstajajo sodobna letališča. Največje med njimi je letališče Helsinki-Vantaa.

Po večini so Finci dobri in prijazni vozniki. Po nekaj dnevih opaziš, da ti ustavijo tudi če samo gledaš čez cesto, kar se mi je zdelo zelo fascinantno. Na vsakem koraku opaziš tudi električne skiroje, ki ji uporabljaš na zelo preprost način. Naložiš si aplikacijo Tier, plačaš nekaj malega in že lahko pridno varuješ okolje.

Na vse izlete na katere smo se odpravili, smo uporabljali javni prevoz, in tako smo res izkusili kako zelena država se Finska trudi biti. Izkusili smo prav vse, letalo, vlak, tramvaj, avtobus, ostala sta nam samo še kolo in skiro. Le teh pa se mi zdi, da zaradi prenizkih temperatur ne bomo uporabljali.

Oglejte si tudi