FINSKA-PODNEBJE IN POKRAJNA

FINSKA-PODNEBJE IN POKRAJNA

 

Finska je le rahlo valovita pokrajina, staro granitno gorovje so uravnali ledeniki. Ko se je led pred nekaj tisočletji umaknil, je tu ostala valovita pokrajina s številnimi jezeri . Suomi, finskoime za državo pomeni dežela jezer in barij (več kot 60 000 jezer). Največje jezero je Saimaa.Jezera so povezana s številnimi rekami, ki imajo veliko strmcev in brzic. Največji reki sta Kemijoki in Oulujoki, ki se izlivata v severni del Botnijskega zaliva. Jezeraso zamrznjena od 5 do 8mesecev Podnebje- zmerno celinsko na severu subpolarno. Proti severu postajajo zime vse daljše in hladnejše, padavin je vse manj. Od novembra do aprila pokriva deželo sneg, takrat zamrzne celo Botniški zaliv.

Rastlinstvo in  živalstvo: Najrodovitnejša tla so ob obalah na JZ in J. V notranjosti prevladujejo skeletna tla, na Stundrska tla. Gozdovi prekrivajo 76% površine: na J listnati gozd ( hrast, lipa)proti S preide v tajgo (rdeči bor, smreka, breza)na S je tundra, lišaji in jagodičevjem.

Od živali najdemo tu medvede, rise, volkove ter severne jelene. V sladkih voda je veliko rib(losos, postrv). Finska je za moje pojme dokaj dolgočasna država saj je zima dolga, temperature pa so nizke. Pokrajina je enolična ter dolgočasna (več ali manj ravnina). Pogrešam Sloveniji kjer v treh urah preideš vse vrste pokrajine in to mi je všeč. Finska je zanimiva za izlet vendar nebi ostal tu gor.

 

 

Oglejte si tudi