Volnena pravljica

Como estas.

Poleg uživanja na Tenerifih imamo tudi obveznosti in delo. Že tri tedne, od ponedeljka do petka z Zalo delava v delavnici gospe Marie Hurtade, kjer dela tudi še gospa Nuria.

Maria se z  delom iz volne ukvarja zadnjih pet let. Ročno izdeluje raznovrstne reči od oblek, šalov, pokrival, brošk, vaz…Materialov za izdelovanje ni potrebno dosti. Večinoma uporablja volnena vlakna, lan, svilo, bambus. Sprva nisem imela ideje kako priti od začetne točke do končnega produkta. Pri spajanju vlaken med sabo uporablja skoraj da vrelo vodo z milom. Spodaj ima vedno podloženo plast plastične folije z balončki, katero se uporablja pri naprimer pošiljanju delikatnejših stvari po pošti. Njej pa to omogoča, da se vlakna sprimejo skupaj.

Z Zalo sva namreč že naredili dva šala, pulover, broško v obliki rože, punčko, brezrokavnik, pomagava pri polstenju volne zavite okoli mila. Pomagava oziroma delava kar je tisti dan potrebno. Najin urnik dela se prične ob 9:30 in traja do 13:30 ali 15:00, je čisto odvisno od dneva in kako pridne in hitre smo. Kot sem že rekla, tehnike niso enostavne, a Maria in Nuria vedno lepo pokažeta in razložita kako je kaj potrebno narediti. Vedno poskrbits tudi za dobro vzdušje, vmes poslušamo glasbo, se smejimo itd…Veliko je fizičnega dela z rokami, seveda, veliko je gnetenja, raznih krožnih gibov, valjanja…Ne gre vse v prvo, a s časom dobiš občutek za to.

Zanimivo mi je opazovati samo Mario pri delu, kako pride do novih idej in njeno izvedbo. V Sloveniji smo nekaj malega izvedeli in se naučili o tovrstnihg izdelkih in tehnikah, vendar to tukaj je čiusto nekaj drugega. Fascinantno je kako lahko iz res preprostih materialov izdelaš naprimer pulover, kar tako. Da predstavim primer, kroj za pulover mora biti na začetku 3x večji, saj se volna zaradi vroče vode in gnetenja skrči. Polaganje vlaken mora biti ravno prav postavljeno in ravno dovolj spojeno, da stoji oblika le tega.

Zares sem vesela, da sem deležna takega dela, saj vem, da mi bo kakršno koli novo znanje prišlo samo prav. Ne glede na to kam me pot v življenju odpelje, mi je pomembno ravno to, kar vidim pri Marii. Dela z ljubeznijo in svoj talent izkorišča maksimalno. To je tisto kar si želim doseči.

Oglejte si tudi