Finska

 

Glavno mesto Finske so Helsinki število prebivalcev pa znaša okoli 5 miljonov ljudi, površina je 337000 kvadratnih kilometrov. Uradna jezika sta švedščina in finščina.Na zahodu, je obdana še z Botnijskim  na jugu pa s Finskim zalivom. Finska obala je dolga 1126 kilometrov. Ima 31560 km² vodnih in 305470 km² kopnih površin. Meji na severu s Norveško in na zahodu s Švedsko in na vzhodu s Rusijo. Nekaj dejstev o državi:

NARAVNO GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI

 

Finska je dežela prehodov, v njeni naravi ni nenadnih sprememb in večjih vzpetin. Dve tretjini proti severu dvigajoče se, večinoma z iglastimi gozdovi porasle dežele, ne dosega 200 metrov nadmorske višine. Samo na skrajnem severozahodu sega na Finsko del Skandinavskega gorovja in v njem je tudi 1324 metrov visok vrh Haltiantunturi.

Finska je po geološki zgradbi del Baltskega ščita. Podlaga iz metamorfnih kamnin je prekrita z bolj ali manj debelo plastjo ledenodobnih nanosov, grušča.

Finska ima zaradi zemljepisne lege celinsko podnebje, predvsem zaradi vpliva toplega Severno Atlantskega toka, Baltskega morja in več kot 60,000 jezer. Poletja so v primerjavi z drugimi deželami na enaki zemljepisni širini topla, zime pa so dolge in ostre z dolgotrajno snežno odejo.

GOSPODARSTVO

Letna gospodarska rast: 5,1% (leta 2001)

Bruto produkt na prebivalca: 25 800$ (leta 2002)

Stopnja inflacije: 1,9% (leta 2002)

Število zaposlenega prebivalstva: 2 600 000 ljudi (leta 2000)

Delež nezaposlenih: 8,5% (leta 2002)

Finsko gospodarstvo sloni predvsem na lesnopredelovalni industriji ter ladjedelništvu. Finska je ena izmed največjih izdelovalcev ladij na svetu. Finska ima malo rudnih bogastev, zato večino potrebnih rud uvažajo. Iz domačih virov lahko Finska krije le tretjino svojih potreb po energiji, zato za pokrivnje energetskega primankljaja uvažajo premog iz Poljske, nafto in zemeljski plin pa večinoma iz Rusije.

Finci obožujejo savno saj jih imajo kar 1,6 miljona.

 

Oglejte si tudi