Finska savna 🇫🇮

Finska tradicionalna savna je najpogostejša oblika savne. Je predhodnica vseh savn in jo poznamo že več kot štiri tisoč let. Finska savna deluje na telo posredno preko segrevanja zraka v zaprtem, izoliranem, običajno lesenem prostoru. Zrak se pri finski savni ogreje do 100 ali izjeme do 130 stopinj Celzija. Finska savna ima več stopničastih klopi, ker se temperatura šele nad nivojem peči enakomerno porazdeli po prostoru. S polivanjem mešanice vode in arome po ogretih kamnih, dosežemo vroči val pare, ki dodatno ogreje prostor in pospeši znojenje telesa.

Pozitivni učinki finske savne se kažejo v:

  • sproščanju mišic;
  • krepitvi srca in ožilja;
  • odpravljanju kožnih bolezni;
  • ugodnem vplivu na gibalni sistem;
  • blažitvi stresa.

Zaradi obilnega znojenja, ki pa zaradi suhe klime ne povzroča težav, lahko izgubimo veliko tekočine in mineralov. Tekočino in minerale lahko nadomestimo s pitjem vode, čajev in drugih osvežilnih napitkov po obisku savne. Da dosežemo pravi učinek, je ohlajanje po uporabi finske savne obvezno. Poznamo več vrst savn. Na Finskem sta najbolj razširjene tri oblike: parna, dimna in infrardeča, ki je vedn bolj priljubljena zaradi njene varnosti. V Sloveniji imamo še veliko različnih vrst savn od rimskih, turških, medenih, listnatih in še lahko naštevamo. Vse savne imajo podobno zgradbo, ponavadi so zgrajene iz lesa. Znotraj savne je več nivojem stopnic. Savno lahko sestavimo tudi sami doma ampak vedeti moramo nekaj pomembnih zadev, kot so nastavitev peči na drva, velikost savne in širino. Saj se mora toplota enakomerno razporejati po prostoru.

Sam sem poizkusil več različnih savn v različnih prostorih. Kot prvo sem probal v notranjem bazenu, kjer so savne ločene na spol, saj moraš biti popolnoma nag, ko si v savni. Drugič sem probal savno v hiši, kjer je bila infrardeča in moram priznati, da ni tako pozitivno delovala kot tradicionalna Finska savna, kjer s pomočjo vročih kamnov pridobivajo paro. Ampak moram priznati, da če kdo še ni poizkusil savne naj si jo privošči saj je zelo sprostitvena in zdravju priporočljiva zadeva.

 

Oglejte si tudi