DEŽELA TISOČERIH JEZER

Finska je država kateri se reče tudi dežela tisočerih jezer, ker kar 10% vse površine pokrivajo vode in jezera. Je obmorska država ki leži na severnem delu Evrope.

Jugozahodno leži ob Baltskem morju, jugovzhodno meji na Finski zaliv, na zahodu pa na Botniški zaliv. Državne meje so: na severu meji na Norveško, na vzhodu meji na Rusijo ter na zahodu meji na Švedsko.

Povsod razen ob morju je podnebje celinsko. Čez poletje je toplo po vsej državi, tudi po noči se ne shladi preveč. Zime so dolge in ostre z dolgotrajno prisotnostjo snega. Po zimi so temperature okoli   -15°C, po nekaterih delih kot je Laponska se ohladi tudi do -40°C. Od decembra do aprila so nekatera jezera pomrznjena, zato se po njih lahko sprehajaš, saj je debelina ledu okoli 0,5 metra.

Glavno mesto Republike Finske so Helsinki. Tam je tudi letališče preko katerega smo mi prišli in odšli s Finske. Do letališča vozijo vlaki v razne kraje. Mi smo se usedli na vlak in odpeljali v mesto Tampere, dva dijaka pa sta se peljala še naprej v mesto Vassa. Helsinki so največje finsko pristanišče in hkrati najpomembnejše ladjedelniško središče v državi. Morje jih obdaja na treh straneh, vendar sega mesto še daleč v morje, saj je v mestno območje vključenih še nekaj otokov v Finskem zalivu. Ker je mesto v veliki meri v stiku z morjem, je morska deklica Havis Amanda zaščitno znamenje mesta.

Finska ima okoli 5,5 milijonov prebivalcev, skupne površine pa ima 337 030 km2. Gostota prebivalstva je približno 16,4 prebivalca/km2.

Gospodarstvo na Finskem je zelo razvito. Dolga leta nazaj je bilo v mestu Nokia podjetje ker so delali kvalitetne mobilne telefone znamke Nokia. Imajo veliko različnih industrij. V povprečju ima finski državljan zelo velik dohodek glede na ostale Evropske države, zato imajo tudi dražje vse stvari ki so na prodaj.

Map of Finland – Vector illustration

 

 

Oglejte si tudi