PROMET NA FINSKEM

Promet na finskem poteka v zimskih časih po cesti. V poletnih časih poteka promet najbrž tudi kaj po večjih jezerih ter po morju.

Kopenski promet so avtomobili, tovornjaki, avtobusi, vlaki, električni skiroji ki si ga sposodiš s pomočjo aplikacije, v mestu Tampere pa sta tudi dva tramvaja. Imajo tudi nekaj letališč.

Po mestu Tampere in okolici vozita dva tramvaja. Tramvaj številka 1 vozi na relaciji TAYS-SORIN AUKIO (3km), tramvaj številka 3 pa vozi na relaciji PYYNIKINTORI-HERVANTA (10km). Tramvaji so od ŠKODE, dosegajo hitrost do 70 kilometrov na uro. Vožnja na njih je veliko boljša kot na Ljubljanskih trolah saj je tišji, hitrejši, ustavi se samo na postajališču in ne vozi čez luknje ker je na tirih. Ko se tramvaj ustavlja na avtobusni postaji prižge smernik, da se ve da se bo ustavil, ko pa speljuje pa prižge smernik na drugi strani kar pomeni, da speljuje.  Zanimivo se mi pa zdi da so tukajšnji mestni avtobusi dvo-osni ali tri-osni. Nimajo trol tako kot pri nas v Ljubljani ampak so pravi avtobusi, čeprav ne opravljajo velikih relacij. Če čakaš na avtobusni postaji, in želiš vstopiti na avtobus, moraš dvigniti roko, da bo voznik ustavil avtobus, drugače bo peljal naprej. Tudi vlaki so zelo hitri. Vlak, ki nas je pripeljal od Helsinkou do Tamper, je šel 165 kilometrov na uro.

Avtomobilski promet je bolj miren kot na Slovenskih cestah. Pozimi imajo omejitev na avtocestah 100 kilometrov na uro, poleti pa ponekod 120 kilometrov na uro. Omejitev se zelo držijo ker je veliko merilcev hitrosti ob cestah. Opazil sem tudi da imajo avtomobili v pnevmatikah po profilu žebljičke kateri omogočijo vožnjo po rahlem ledu, in boljši oprijem v snegu. Take pnevmatike sem videl tudi na dveh motorjih pred šolo v katero hodimo.

Oglejte si tudi