Kulinarika

Španska kuhinja je znana in cenjena po vsem svetu. V osnovi temelji na olivnem olju ter preprostih in svežih sestavinah, kot sta sadje in zelenjava. Pomembne sestavine španske kuhinje pa so tudi meso (perutnina, svinjina, govedina in jagnjetina), suhomesnati izdelki in klobase, riž, stročnice, zelišča in začimbe, ribe, morski sadeži in mlečni izdelki.

Ali so na jedilniku pretežno ribe ali pa prevladuje meso, pa je odvisno predvsem od geografskih oziroma podnebnih značilnosti posameznih pokrajin. Geografska raznolikost, vremenske razmere in kulturne razlike so namreč vplivale na to, da so v različnih delih države v ospredju drugačne sestavine, jedi ali način priprave. Eden od znanih španskih pregovorov pravi, da se na jugu države jedi pretežno cvrejo, v celinskem delu pečejo, na severu države pa pripravljajo v omakah. A to je zelo splošen pregled španske kulinarike. Podroben pregled namreč pokaže, da ima prav vsaka španska pokrajina svoje tradicionalne jedi in sestavine.

Na Tenerifih prevladuje morska hrana, perutnina, castañas (kostanj), imajo tudi svojo posebno karamelo in iz njej izdelujejo sladice.

Njihov način prehranjevanja je pa drugačene kot naš. Zajtrku ne namenjajo posebne pozornosti in večkrat zajtrkujejo zunaj doma, recimo rogljič in pomarančni sok. Kosilo in slavna siesta sta običajno med 14. in 16. uro. V tem času je večina trgovin (seveda ne velikih, ki so prevzele evropski ritem) in drugih ustanov zaprta. Ljudje imajo počitek v tem času. Nato se po kosilu vrnejo v službo, ki jo tako končajo približno ob 20. uri. Večerjajo pa zelo pozno, po navadi med 21.00 in 22:30, poleti pa lahko opazimo veliko družin, ki večerjajo celo ob polnoči.

Z sošolko sva poizkusile nekaj njihove hrane: takose, churrosi z vročo čokolado in flan (sladica iz jajca in mleka z njihovo značilno karamelo).

Oglejte si tudi