Značilnosti dežele

Najstarejši gorski masivi so se z dna Atlantskega oceana dvignili s pomočjo ognjeniških izbruhov, ki so prispevali k rojstvu otoka pred približno 12 milijoni let. Otok, kot ga poznamo sedaj, je nastal pred približno 3 milijoni let z združevanjem treh različnih otokov.

Je največji in najbolj gosto poseljen izmed sedmih Kanarskih otokov. Je tudi najbolj gosto poseljen španski otok, s površino 2,034.38 km² in 908,555 prebivalci, kar predstavlja 43% celotnega prebivalstva Kanarskih otokov.

Tenerife so mednarodno poznani kot »Otok večne pomladi«. Otok na zemljepisni širini Saharske puščave uživa celoletno toplo podnebje s povprečno temperaturo pozimi med 20° – 22 °C in med 26° – 28 °C poleti ter z visokim številom sončnih dni. Otok je od afriške obale oddaljen 300 km, in približno 1000 km od Iberskega polotoka.

Plaže na Tenerifih naj bi veljale za ene najbolj čistih v Evropi, saj so znane po zelo čistem morju. Otok Tenerife zajema 358 kilometrov plaž, od naravnih do umetnih. V Las Americasu lahko najdete več plaž, kot so Playa del Bobo, Playa de Torviscas, Playa de Troya. Veliko lepih peščenih plaž je na južnem delu otoka, kajti severni del otoka ima črne plaže in bolj strm dostop do vode zaradi vulkanskih ostankov. Južni del otoka pa je precej bolj topel in manj deževen kot severni del.

Najvišja točka otoka je gora Teide, z nadmorsko višino 3718 m in je tudi najvišja točka Španije.

Glavna gospodarska dejavnost na otoku je turizem. Letno obišče otok okoli pet milijonov turistov, največ med vsemi Kanarskimi otoki.

 

Oglejte si tudi