Otok, kjer pridih pomladi nikoli ne izgine

Živjo

Danes vam bom malo bolj informativno predstavila otok na katerem trenutno bivam.

Tenerife ali “Isla de la Eterna Primavera”, ki pomeni Otok večne pomladi je otok, ki je nastal iz vulkanskih izbruhov vulkana El Teide. Vulkan, ki je s svojo nadmorsko višino 3718m tudi najvišja točka Španije je uvrščen na seznam svetovne dediščine ter 3. najvišji ognjenik na svetu. Otok Tenerife je največji med Kanarskimi otoki, ki so bili nekoč med seboj povezani..
Otok so v 14. stoletju poimenovali “Isla del Inferno-Otok Pekla ” prav zaradi izbruhov vulkana. Staroselci iz sosednjega otoka La Palma pa Tenerife.

Prvotni prebivalci so Gvanči nato pa so ga zavzeli Španci. Med sužnjelastništvom in plantažništvom je veliko prvotnih prebivalcev podleglo uvoženim boleznim kot sta gripa in črne koze.
Danes je narod zelo mešan, zaradi priseljencev iz Portugalske, Italije, Nemčije, ki so bile pod okriljem Španskega imperija. Ljudje tukaj se zelo hitro ujezijo ter so ognjeviti vendar so prav kmalu spet dobre volje. S svojo presenetljivo hitro govorico španskega jezika te z lahkoto spravijo v smeh.

Ker vemo, da je otok nastal iz izbruhov vulkana je pokrajina zelo neenakomerna in strma. V Narodnem parku Teide naletimo na borove gozdove, ob obalah na zahodni strani vidimo klife, na jugu naletimo na polpuščavska območja z rastlinami odpornimi na sušo. Prav tako se srečamo z dolinami, hribi, kanjoni in prepadi.
Kljub majhnosti ima otok široko biotsko raznolikost rastlinstva. Tu najdemo kaktuse, palme, trto, banane, eksotično sadje, benjamine, drevesa z bujnimi rdečimi ali vijoličnimi cvetovi ter tudi endemične rastline kot so tiedska bela marjetica, tiedska vijolica, kanarski bor in veliko drugih, ki uspevajo samo tukaj.
Živalstvo otoka sestavljajo predvsem endemični nevretenčarji, plazilci, ptice in sesalci. Nekatere najbolj edinstvene vrste živali so zmajevec Drago, kanarski dateljevec in že izumrli veliki kuščar. V morju najdemo morske želve, kite in delfine.

Podnebje je celo leto toplo s temperaturami v poletju med 26-30° in pozimi med 20-22°. Zmerno podnebje je posledica pasatnih vetrov na severnem in severovzhodnem delu otoka, kjer so prav v zimskem času pogosti oblaki in veter. Različna podnebja so značilna predvsem za severni in južni del otoka prav zaradi vpliva vetrov in hladnih morskih tokov.

Turizem je njihova glavna gospodarska panoga prav zaradi toplih zimskih temperatur. Letno obišče otok okoli 5 milijonov turistov. Plaže s črnim vulkanskim in zlatim Saharskim peskom so ustvarjene prav za ta dobiček.

Upam, da ste otok spoznali malo bolje ter veliko sončnih dni tudi vam.

Oglejte si tudi