Kulinarika

Finska kuhinja je kot topel objem sredi zasnežene zime – preprosta, a polna topline in okusov. Ko se sprehodiš skozi Finsko, hitro ugotoviš, da tu veliko dajo na to, kar ponuja narava. Ržen kruh, ki ga najdemo na skoraj vsaki mizi, je prav taka osnova, kot je pri nas domači kruh. Ne sme manjkat niti kisla smetana ali maslo, ki sta kot pika na i vsakemu obroku.

Če bi rad doživel pravo finsko gostoljubje, ne moreš mimo karjalanpiirakka – tistih majhnih potic, polnjenih z rižem ali krompirjem. To je ena od tistih stvari, ki te takoj prevzame. Potem je tu še lohikeitto, kremasta juha iz lososa. In ko misliš, da si že doživel vse, Finci postrežejo s poronkäristysom, to je tisti pravi okus divjine s severnega jelena, ki ti pusti spomine za celo življenje.

Ampak Finci niso samo tradicija; znajo bit tudi zelo inovativni. Vedno najdejo nove načine, kako uporabit to, kar jim ponuja okolje, pa naj bo to poleti z nabiranjem svežih jagod in gob ali pa z iskanjem novih okusov iz divjine. Gozdne jagode, še posebej brusnice, so pravi zaklad finske kuhinje, najdeš jih povsod – od marmelad do omak. In ne moremo pozabit na kavo – to ni samo pijača, ampak način življenja. Pitje kave je čas za druženje, za deljenje zgodb in smeha.

Za sladek konec je tu še leipäjuusto, tisti mladi sir, ki ga toplo postrežejo s sladko marmelado. Prava poslastica!

Skratka, finska kuhinja je kot raziskovanje divjine z okusi – vedno najdeš nekaj novega, nekaj divjega, a hkrati domačega. To je potovanje, ki ga ne pozabiš.

   

Oglejte si tudi