Lakota je najboljši kuhar

Vsaka država ima svojo tradicionalno jed. V Sloveniji so to kranjske klobase, prekmurska gibanica, potica in še druge dobrote. Tako imajo tudi na Finskem svoje jedi, ki predstavljajo državo.

Njihove jedi so preproste, sestavljene pa so večinoma iz rib in jelenjega mesa. Finci pogosto uporabljajo žitarice in gozdne sadeže. V moderni finski kuhinji so jedi lažje, porcije so manjše in vključujejo različne vrste zelenjave. Ena najbolj znanih, a hkrati tudi najbolj nenavadnih finskih jedi je “mämmi”, tradicionalna velikonočna sladica. To je temno rjava, skoraj črna sladka kaša, narejena iz vode, slada in ržene moke, ki je spečena v pečici. Pogosto so ji dodane začimbe, kot so sirup, pomarančna lupinica in melasa. Potem, ko je spečena in več dni shranjena v hladilniku, se pojavijo majhne količine alkohola v masi, ki je podobna pudingu. Pravijo, da ima podoben okus kot irsko pivo Guinness, le da je nekoliko slajši in gostejši.

Jaz osebno še nisem poizkusila prav veliko njihove tradicionalne hrane, vendar je vseeno hrana, ki jo dobimo v šoli prav posebnega okusa. V večini imajo dosti podobne jedi kot pri nas, samo da so malo bolj pekoče ali pa bolj sladke. Po mojem mnenju lahko v vsaki hrani, ki jo ješ tukaj okusiš delček Finske, zaradi nekega določenega okusa, ki je skoraj v vseh jedeh. Preden sem šla na Finsko so mi vsi govorili, da bom jedla samo morske jedi, pa ni tako. V celem času mojega bivanja tukaj sem samo enkrat jedla ribo, in še ta je bila res dobra.

Po mojem okusu Finci pripravljajo res dobre jedi, do sedaj pa mi je bila najbolj všeč jagodna torta, ki so nam jo dali v šoli kot sladico. V času, ki mi je še ostal tukaj, upam da bom poizkusila še kakšno tradicionalno jed več.

Oglejte si tudi