DAN KI GA NE BOM POZABIL

Najin vodič Jura, učitelj na šoli Vamia1, katero sva v prvem tednu  najinega bivanja na Finskem obiskovala, mi je omogočil, da obiščem hlev   z finlandskimi konji. Njegova prijateljica Suvi, je ljubiteljica finlandskih konjev. Svojega konja ima v nejamniškem hlevu 17 kilometrov izven mesta Vaasa. Jura mi je še povedal, da me bo Suvi prišla iskat v popoldanskem času, naj pa s seboj vzamem tudi delovno obleko saj ji bom pomagal pri urejanju konj in čiščenju hleva.  Tako me je po predhodnem dogovoru  četrtek 31.3.2022 ob 17:00 prišla iskat. Po dvajset minutni vožnji sva prispela do jahalnega kluba in hleva. Presenečen sem bil nad urejenostjo okolice in čistočo hleva.

Takoj sva poprijela za delo očistila hlev, med tem pa konje spustila v menaž. Po opravljenem delu sem pomagal skrtačiti konja in ga pripraviti za ježo. Za pomoč pri opravljenem delu sem lahko jezdnil  kobilo Heivain. Kobilo katero sem jezdil je leta 2020 zmagala na dirki in leta 2021 dosegla II. mesto na razstavi konj. Po končani ježi mi je razkazala še prostore in okolico, skladišče hrane za konje, prostor kjer tuširajo konje in shrambo. Tako kot povsod tudi na Finskem niso imuni na medsosedske spore. Zaupala mi je, da ne ve kam bo lahko preselila svojo kobilo, če bodo hlev zaprli, saj se sosed pritožuje nad hrupom in vonjavami iz hleva. Z ponudbo in storitvami najemodajalca, kjer prebiva kobila je zelo zadovoljna, kljub temu, da za oskrbo mesečno odšteje dobrih 400 evrov.

Kobila ”Heivain” skrajšano ime ”Hellu”

 

Finlandci so značilnih barvah, rjavi  z blond grivo ali samo rjavi.

  1. Vamia je multidisciplinarni ponudnik poklicnega izobraževanja z več kot 7.000 študenti vsako leto. V mestu Vassa ima dve podružnični enoti v eni se izobražujejo za poklice varilec, vodoinštalater, avtomehanik, avtoelektričist, avtoklepar v drugi enoti kjer imajo dijaki tudi svojo restavracijo pa kuhar in ostali gostinski poklici.

Oglejte si tudi