Dan v šoli

TREDU je ime njihovih šol. Imajo 10,5 hektarjev površine na katerih se lahko učijo na raznoraznih področjih, kot je mehanika, obdelovanje kovin, logistike… Imajo kar 9 stavb in 4 velika območja na katerih ponosno stoji znak TREDU.

Finska šola je zelo drugačna od šole, ki smo jo vajeni. Tukaj so otroci, ko prvič vstopijo v šolo zelo samostojni in od njih se pričakuje odgovornost in veliko zrelosti.

V Sloveniji najstnikom, ki vstopijo prvič v srednjo šolo ne zaupajo niti ključev,  da odklenejo vrata telovadnice tukaj pa vozijo že ogromne viličarje in traktorje. Njihova šola cilja na to, da se najstniki pripravijo na samostojno življenje in da ne potrebujejo vedno nekoga, da se znajdejo.

Moj dan v šoli je zelo zanimiv vendar z zelo počasnim tempom. Pouk, ki se izvaja v zunanjih prostorih šole ali v skladišču se je zame začel ob 9.00 zjutraj. Najprej je bilo potrebno obleči delavna oblačila in delovne čevlje, ki sem jih dobila drugi dan, ko sem prišla. Ker dijaki pridejo že ob 8.00 se učitelj Tomi posveti le nama s Tamaro. Vedno naju vpraša kaj si želiva početi in sedaj, ko že poznava delo in način nama je lažje povedati kaj bi počeli tisti dan.  Ob 10.00 je čas za kavo in ob 11.50 čas za kosilo.

Prišle sva ravno ob času, ko pospravljajo zunanje prostore in jih pripravljajo na pomlad. Pometajo pesek, čistijo asfalt, premikajo vse pripomočke, ki jih imajo za učenje, odstranjujejo sneg itd. Pri njih niti pometanje peska ni ročno delo ampak gretje v majhnem traktorju.

Zelo sem hvaležna, da lahko vse poskusiva in da nama pri tem vsi pomagajo.

 

Oglejte si tudi