Slovenska beseda na…

Preden smo prišli na štiri tedensko izmenjavo smo bili opozorjeni, da so ljudje tukaj zelo sramežljivi, da njihovo znanje angleščine ni najboljše in da se nihče ne bo zmenil za nas, če ne bomo sami pokazali zanimanja.

Resnica pa je čisto nasprotje že pri dan smo spoznali nekaj novih ljudi s katerimi smo v stiku še vedno in smo že skoraj na koncu izmenjave. Angleščina jim gre zelo dobro od rok, kot učencem in učiteljem, kot tudi trgovkam v trgovinah, osebju v restavracijah…

Tako kot imamo mi na vsakem vogalu Mercator imajo oni K Market. zelo uporabna in razgibana trgovina tudi za tujce, ki niso vajenih njihovih okusov.

Smešni trenutki se pojavijo ko ti že vse avtomatsko povejo v finskem jeziku in jih le gledaš in čakaš, da končajo, da jim poveš, da nisi razumel in če lahko ponovijo v angleščini.

S Tamaro sva odšli v njihov nakupovalni center, da lahko primerjava cene pri njih in pri nas. Ko pa sva prislonili kartico pa je na pos terminalu izpisalo hvala in odobreno obe sva avtomatsko rekli hvala in se začeli smejati, bili sva zelo začudeni, ko sva videli slovenske besede.

Posebej bi izpostavila njihovo zahvaljevanje in pozdravljanje. Kiitos (pomeni hvala) je beseda, ki jo slišim največkrat na dan. Ljudje tukaj so zelo olikani in zahvalijo se tudi šoferju avtobusa, ko izstopijo.

Oglejte si tudi