Prava Finska savna

Savne v katere smo kdaj firbčno vstopili v naših vodnih parkih, kjer so potrebne kopalke, niso ekvivalent pravim, saj so te namensko mile, ker če bi se te povzpele na prave temperature in procente vlažnosti bi se klor iz naših kopalk, s katerim čistijo bazene, spremenil v klorov plin, kateri je strupen.

Moji sopotniki med izmenjavo so imeli priložnost obiska javne savne v kateri si moral biti oblečen v kopalke, saj si se lahko nato potopil v ledeno jezero kot šok terapijo… z smrekovimi vejami pa se niso tepli.

No jaz pa nisem šel zraven. Jaz sem želel izkusiti pristnost Finske kulinarike in sem imel srečo, da me je novi Finski prijatelj povabil v svoj dom kjer sva bila v prvovrstni žgoči zasebni nudistični savni. Izkušnja mi je bila edinstvena, saj takšne savne nisem pogosto srečal v Sloveniji z izjemo raznih toplic.

Zanimivo je to, da je savna za Fince dokaj pogost običaj, kakor obisk telovadnice trikrat na teden… vsaj v obliki pota kateri priteče iz vseh por za katere nisi vedel, da sploh obstajajo.

Avtor: Timotej Hvala

Oglejte si tudi