Pokrajina Zaragoze

Zaragoza leži na severozahodu Španije, v regiji Aragonija. Sestavljajo jo gorske verige, ki jih prečkajo doline in grape v spodnji Aragoniji. S površino 17.274 kvadratnih kilometrov, tvori trikotnik, katerega oglišča mejijo na Pireneje na severu, Iberski Sierras z Moncayo na zahodu in obalno-katalonsko gorovje na vzhodu.

Eden najpomembnejših elementov krajine Zaragoze je reka Ebro. Je najdaljša reka, ki v celoti teče po ozemlju Španije. Ima dolžino 930 kilometrov in se na koncu izliva v Sredozemsko morje. V antiki so reko Ebo uporabljali kot ločnico med rimsko in kartažansko širitvijo po vojni. Leta 1938 pa je bila ta kot izhodišče ene najslavnejših republikanskih ofenziv v španski državljanski vojni. Trenutno pa se ob rečnih bregovih izvajajo razne dejavnosti, kot so sproščujoči sprehodi, vožnje s čolni in obisk restavracij.

Zaragoza je obogatena z raznimi parki in vrtovi. Največji park in tudi najbolj priljubljen park se imenuje Parque Grande José Antonio Labordeta. Ta ponuja veliko rekreacijskih dejavnosti in naravno lepoto. Jardín Botánico de Zaragoza, je eden bolj znanih vrtov v Zaragozi, saj ponuja veliko raznolikost rastlinskih zbirk in izobraževalnih vrednosti.

Massivo Moncayo, najvišji vrh v okolici Zaragoze, ponuja prijetne pohodniške poti in enega lepših razgledov na podeželje. Dolina reke Gállego, ki slovi po svoji slikoviti lepoti, pa ponuja možnosti po pustolovskih športih in slikovitih vasicah.

Oglejte si tudi