Poljska – Poznan

 

Poznan je glavno Wielkopolskie Voievodeship (provinca), ki se nahaja na bregovih Warta reke. To je peto mesto na Poljskem, v smislu gostote prebivalstva.





Poznan je  stalno naraščeval , dokler ni bilo vojne , epidemije in katastrof ki so  upočasnile  gospodarski razvoj in uničile mesto v 17. in prvi polovici 18. stoletja.





Po particijo Poljske v 1793, Poznan je postal del Kraljevine Prusije in je ostala pod ruskim nadzorom do konca prve svetovne vojne.



Lokacija poznana
Mesto je Rimskokatoliške vere (ustanovljeno 1821) in ima univerzo (ustanovljena 1919). Od leta 1922 je bilo mesto letnega mednarodnega spomladanskega sejma. Leta 1956 stavke delavcev v metalurški obrat v Poznanu razširil na druga mesta in je privedlo do sprememb v visokih vodstvom poljske komunistične stranke. Mesto ima veliko starih cerkva in muzejev pomembnih umetniških predmetov. Njegove najbolj opazne stavbe so gotska katedrala (hudo poškodovana v drugi svetovni vojni), in mestna hiša iz 16. stoletja. Mesto-province, je tudi glavno Poznana.
Univerza v Poznanu

 Splošne informacije
Površina: 261,8 km²
Prebivalstvo: 552.393 (2012)
 Zastava :
Zastava Poljske je sestavljen iz dveh vodoravnih črt enake širine, zgornji eno belo in spodnjim eno rdečo. Obe barve so opredeljene v poljski ustavi, kot nacionalnih barvah. Varianta zastave z nacionalnim grbom v sredini belega traku pravno rezervirana za uradno rabo v tujini in na morju. Podobno zastava z dodatkom se uporablja kot pomorska zastava Poljske.

Oglejte si tudi