Kulinarika Slovenije

Različne okuse in jedi lahko spoznavate v kar 24 gastronomskih pokrajinah in treh vinorodnih deželah. Slovenske mize že od nekdaj bogatijo tudi lokalne mineralne vode, v zadnjem času pa tudi zanimiva piva slovenskih butičnih pivovarn. Okusi Slovenije so v Alpah drugačni kot ob obali Jadranskega morja, na Krasu se razlikujejo od tistih v Panonski nižini, hkrati pa ima vsaka pokrajina še svoja zaokrožena gastronomska območja. Slovenija ima kar 170 prepoznavnih jedi! Njihova značilnost je, da so pripravljene iz lokalno pridelanih sestavin.

V idiličnem okolju zelenih planin in gorskih pašnikov nastajajo najboljši slovenski siri. V Bohinju, kjer ima planšarstvo bogato tradicijo, poizkusite Mohant, ki ga zaradi svojega specifičnega vonja imenujejo posebnež med siri. Pustite se zapeljati intenzivni rumeni barvi Nanoškega sira in uživajte v njegovem posebnem okusu. Na Bovškem, kjer je dom avtohtone slovenske bovške ovce, nastaja Bovški sir. Malo nižje v dolini Soče pa vas s svojim sladko-pikantnim okusom čaka Tolminc, sir, ki je bil nekdaj naveden tudi kot plačilno sredstvo za dajatve zemljiški gospodi.

Z območja pod Alpami izvira Kranjska klobasa, ki ima v Evropi zaščiteno slovensko geografsko poreklo. Izdeluje se po natančno določenem postopku, ki zvesto sledi receptu iz leta 1896. Leta 2006 so kranjsko klobaso okušali celo v vesolju!

Slovenska potica je eno od izvirnih in najbolj znanih slovenskih pretežno prazničnih peciv, z različnimi nadevi. Najbolj razširjene in znane so orehova potica, medena potica, pehtranova potica. Prekmurska gibanica je posebnost med sladicami, ki jo uvrščamo med slovenske nacionalne kulinarične dobrote. Ponaša se z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti. Idrijski žlikrofi, značilno oblikovane testene vrečke s krompirjevim nadevom. Rahla, mehka in omamno dišeča je prava Belokranjska pogača, kruhu podobna zaščitena posebnost Bele Krajine.

To je le par Slovenskih zaščitenih jedi, poznamo jih še veliko več. Če zelite spoznati še več jedi vam priporočam potovanje po vseh 24 gastronomskih pokrajinah.

Oglejte si tudi