Slovenska kulinarika

Slovenska kulinarika je cenjena in poznana v svetu. Dobrote slovenske kuhinje, skrite v starih receptih, so zdaj na voljo na skoraj vsakem koraku. Njihovi zvesti spremljevalci pa so izjemna slovenska vina.

V Sloveniji lahko kljub njeni majhnosti najdemo precej pester nabor tradicionalnih jedi. Te se med seboj precej razlikujejo, saj izhajajo iz različnih kulinaričnih področjih, ki so se skozi leta oblikovala glede na lego, zgodovino in vpliv mejnih držav, kulturno raznolikost in ljudska izročila ter geografske in podnebne značilnosti posamezne regije. Slovenska kuhinja je razvila kar 170 razpoznavnih in značilnih jedi.

Vsi poznamo najbolj znane jedi, kot so tipične jote ali bograč, idrijski žlikrofi, pražen krompir, kranjska klobasa, potice, štruklji, prekmurska gibanica, blejska kremna rezina, belokranjska pogača, kraški pršut, soška postrv v koruzni moki in lahko bi še naštevali. Slovenska avtohtona vina so rebula, teran in cviček. V Mariboru je celo najstarejša vinska trta na svetu, ki še vedno vsako leto rodi.

Oglejte si tudi