Slovenska kulinarika

Kljub majhnosti države v Sloveniji najdemo več tradicionalnih jedi kot kjer koli. Slovenija ima kar 24 kulinaričnih območij, prav zaradi svoje raznolikosti pokrajine,  regij ter vplivov sosednih držav.
Slovenska kuhinja je razvila 170 razpoznavnih in značilnih jedi. Te so odlično izhodišče za številna nova iskanja in ustvarjanja pestre palete okusov.

Med najbolj znane tradicionalne Slovenske jedi sodijo žganci, potica, blejska kremšnita, prekmurska gibanica, kranjska klobasa, štrukji ter mnogo drugih kmečkih jedi. Meso je bilo včasih na mizi le ob posebnih priložnostih, goveja juha, pečenka in pražen krompir pa so tudi danes sinonim za klasično slovensko nedeljsko kosilo.
Značilnost prekmurske kuhinje so močnate jedi, od katerih je najbolj znana gibanica, pogače in bujta repa. Štajerci imajo zelo radi juhe, med katerimi je zagotovo najbolj poznana kisla juha. Korošci so mojstri za štruklje, rezance in žgance. Njihova posebnost so tudi mavžlji in mežerli. Najbolj značilna jed na Dolenjskem so zagotovo štruklji. Idriji ne moremo mimo znamenitih žlikrofov, na Gorenjskem pa so doma orehova potica, šara in prata. Primorska je poznana po preprostih in lahkih jedeh kot so ribe, testenine in morski sadeži.
Najbolj zvesti spremeljevalci vseh jedi pa so izjemna slovenska avtohtona vina, rebula, teran in cviček.

Oglejte si tudi