Kulinarika Tarragone

Kulinarična pokrajina Tarragone združuje sredozemske okuse s katalonskimi običaji, ustvarjajoč senzorialno razvajanje za obiskovalce. Zaradi bližine morja ima mesto obilje svežih morskih jedi, od žar rib do okusnih morskih paell. Ko gre za morsko hrano, sem lahko zelo izbirčen, vendar je bila paella, ki sem jo prvič poskusil v Barceloni, nedvomno okusna.

Kulinarična ponudba Tarragone je globoko zakoreninjena v katalonskih kulinaričnih tradicijah. Tržnice v mestu so preplavljene z živahnimi izložbami svežih proizvodov, od zrelih paradižnikov do aromatičnih zelišč. Tradicionalne katalonske jedi, kot so “calcots” in “fideuà”, so polne edinstvenih in prijetnih tekstur.

Tržnice ponujajo raznoliko paleto svežih pridelkov, ročno izdelanih sirov, suhomesnatih izdelkov, oliv in drugih lokalnih dobrot, kot je Mercat Central, star, prenovljen, a prelep objekt, zgrajen leta 1915.

Vinogradi v okolici pridelujejo različne vrste vin, kot so močni rdeči iz regij Priorat in Penedès. Ljudje tukaj tudi radi uživajo “vermut” pred obroki, ki je okusno ojačano vino z lepim vonjem. Druga stvar, za katero so znani, je njihovo oljčno olje izjemne kakovosti in okusa.

Čeprav so vina in oljčna olja dobra, pa niso tako dobra kot sladice. Tarragona ponuja izbor tradicionalnih peciv, kot so “neules” in “panellets”, ki se običajno uživajo med prazničnimi priložnostmi, kot sta Božič in Velika noč. Druga slavna sladica je “crema catalana”, gladka in kremasta kremna sladica s karameliziranim vrhom sladkorja.

Na kratko, kulinarična scena Tarragone predstavlja čudovito združitev katalonskih tradicij in sredozemskih okusov. Od svežih morskih jedi do tradicionalnih slaščic ponuja mesto raznoliko paleto kulinaričnih užitkov. Obiskovalci bodo zagotovo navdušeni nad bogato kulinarično dediščino in živahnimi okusi, ki jih ponuja Tarragona.

Oglejte si tudi