TO PA RES MORATE VIDETI

Dolgo sem premišljevala in se spraševala, kaj bi priporočila turistom, da si morajo nujno ogledati v naši državi. S tem sem imela kar nekaj težav, kajti Slovenija je polna tako naravnih kot tudi kulturnih znamenitosti. Ker sama nikoli nisem bila prav velik ljubitelj kulture, sem takoj začela razmišljati o Bledu, Postojni, Veliki Planini, Dolini reke Soče in mnogih drugih čudovitih krajih te dežele. Toda vsi te kraji so sami po sebi dovolj poznani, zato sem se odločila pisati o nečem drugem.

Kljub moji nezavzetosti za kulturne znamenitosti, je v Sloveniji nekaj, kar se tudi meni zdi vredno ogleda. To je partizanska bolnica Franja, ki stoji v Dolenjih Novakih pri Cerknem, v težko dostopni soteski Pasice. Bolnišnica je začela delovati decembra 1943 in je bila namenjena ranjenim partizanom med 2. svetovno vojno. Od leta 1944 je bila upravnica le-te dr. Franja Bojc Bidovec, po kateri je bolnišnica tudi imenovana. Sedaj je bolnišnica odprta za obiskovalce in spada na Unescov seznam svetovne dediščine.

Sama sem bila v bolnišnici avgusta 2009, ko sta naju z bratom za njegov rojstni dan peljala stara starša, ki živita blizu Cerkna. Takrat me vojne stvari še niso zanimale v isti meri kot me zanimajo zdaj, vendar sem bila vseeno popolnoma prevzeta. Videli smo, kako so izgledale bolniške sobe, operacijska soba in izvedeli, kako je bilo možno, da je med vojno sovražniki niso odkrili. Povedali so nam, da so ranjencem pred prihodom zavezovali oči in da so se poleg partizanov tu zdravili tudi pripadniki drugih narodov. Izkušnja je bila izredno zanimiva in upam, da bom lahko spet šla na ogled, saj zdaj bolj poznam zgodovino in bom znala izkušnjo še bolj ceniti.

Oglejte si tudi