Hojer, južna Danska

 

Ob 11.00 smo se odpravili proti glavni avtobusni postaji v Tonderju, kjer nas je pobral avtobus proti Hojer-ju.

 

Hojer je vasica z 1,156 prebivalci ki se nahaja na zahodni obali. V hojerju se nahaja eden večjih mlinov na veter katerega smo si pogledali. Zame je bil to prvi mlin ki sem ga videl od znotraj in moram reči da me je zelo pritegnil.

 

 

Vsak mlin ima 5-6 nadstropij in v vsakem nadstropju so posebna kolesa, prenosi, in zobniki kateri skrbijo da se žito melje. Izvedel sem tudi da se vrti cel zgornji del mlina, saj se obrača glede na to iz katere smeri piha veter. V spodnjem delu mlina sta 2 manjši maketi mlina, ter nekaj manjših kamnov za mletje žita.

 

 

Ta mlin je bil zgrajen leta 1857 in že dolgo obratuje samo kot muzej. Presenečen sem da se je veliko stvari tako dobro ohranilo, se pa zavedam da jih je bilo nekaj tudi renoviranih, saj stavba ne more biti iz prvotnih materialov že 165 let.

 

 

 

Pot smo nadaljevali po dolgi ravni cesti ven iz vasi proti Atlantiku. Po dobre pol ure hoje smo prišli do prve zapornice ki je bila zgrajena leta 1861, torej tri leta pozneje kot mlin na veter, ki pa je po poplavi pri kateri se je nivo vode dvignil kar do 5,33m postala rezervna zapornica, ko so leta 1981 dokončali takoimenovano zapornico  Vidå lock, ki je od takrat glavna zapornica in skrbi da dobrih 12.000 hektarov ponovno ne zalije voda.

Tram ki označuje nivo vode hujših poplav
Prva zapornica
Vidå lock

 

 

Oseke so tu lahko dolge tudi po 10km, zato se tudi organizira pohod čez morje takoimenovani Wadden Sea hike, kateri pa ima zelo tesne urnike saj plima in oseka ne čakata, kar pa tudi vsako leto občuti nekaj ljudi.

Oglejte si tudi