Primerjava Tonder~Sondeborg

 

Če že primerjamo dva kraja lahko začnemo pri velikosti in prebivalcih.

 

Sondeborg ima  27,702 prebivalcev na območju 496,6 kvadratnih metrov, in je primerljivo s kakšnim manjšim slovenskim mestom po prebivalstvu. Po aktivnosti ljudi, sem na prvi pogled dobil občutek da so zelo zadržani in delovni. To pomeni da med tednom skoraj ne vidiš človeka po 6 uri popoldne. V Sondeburgu je tudi nekaj večjih šol in stavb namenjenih izobraževanju. Prometa ni ravno veliko razen zjutraj in okol 2 in okoli 5  ko se ljudje vračajo iz službe. Mesto je tekom tedna prazno, ko pa pride vikend se pa napolni. Mesto se nahaja ob morju in ima lepo promenado ki se razteza čez veliko večino obale.

 

Če pa pogledamo Tonder s prebivalstvom  7,491, je že v tem skoraj štirikratna razlika. V Tonderju sem videl še manj ljudi, in še tiste ki sem so bili namenjeni v trgovino ali pa v šolo. Center mesta ima samo eno glavno ulico, na katerem je nekaj večjih trgovin in kavarn, ter banka in nekaj trgovinic s spominki. Če se ne motim je EUC Syd Tonder, največja šola v Tonderju in sprejme tudi največ učencev. Tukaj sem zasledil bistveno manj prometa in urbanosti, mogoče edino kdaj zvečer kakšen kolesar ali sprehajalec s psom. Mesto se niti za vikend ne napolni, ker se mi zdi da ljudje odidejo v večja mesta na žure ali pa samo do družine. 

Meni osebno je Tonder bolj všeč iz pogleda na šolo ter bližine trgovin ter doma, kar se pa tiče aktivost ljudi in mesta pa mi je bilj bolj všeč Sonderborg.

 

Oglejte si tudi