Potek Pouka

Ugotovil sem da se v nobenem dnevniku nisem nic  opisal najinoŠolanje zato sem se odločil da bom namenil en dnevnik samo temu.

Najin pouk na Danskem je potekal na precej drugačen način v primerjavi s tistim v Ljubljani. Že v drugem dnevniku sem omenil, da nama je profesor takoj ob vstopu v učilnico izročil osebne račune za računalnike. Ti računi so vsebovali osebno namizje računalnika, licenco za Solidworks 2023 in račun za Teams, preko katerega nam je dajal naloge, navodila in potrebne pripomočke.

Prvi teden smo se intenzivno učili delati s programom Solidworks. Profesor je razložil, kako program deluje, preveril naše obstoječe znanje in nas naučil nove veščine.

V drugem tednu šolanja smo se preselili v drugo učilnico, a še vedno smo uporabljali računalnike. Ker je profesor menil, da že obvladava Solidworks, naju je začel učiti uporabljati popolnoma nov program imenovan Mastercam, ki je bil za oba zelo nov in zahteven. Profesor je posvetil veliko časa, da naju je naučil uporabljati ta program.

V tretjem tednu smo začeli delati na CNC stružnici s pomočjo enega od najinih sošolcev, ki je znal brati danski jezik. To je bil povsem nov izziv, a smo se z osnovami uspešno spopadli. Protikonce tega tedna smo izdelali svoje izdelke, ki smo jih zasnovali s pomočjo Solidworksa in Mastercama. Žal smo naleteli na težave s strojem, saj se je izkazalo, da ni pravilno delovala njegova C-os.

V zadnjem tednu šolanja smo se naučili upravljati s CNC rezkalnim strojem, ki je bil še nekoliko bolj zapleten kot stružnica. Kljub temu, da je bilo delo zahtevnejše in smo imeli manj časa, saj se je pouk končal že v četrtek, sva odnesla veliko znanja s tega področja.

Ta sistem poučevanja na Danskem se mi zdi zelo všeč, saj je usmerjen v praktično znanje, ki je neposredno povezano s poklicem. V nasprotju s študijem doma, kjer so obvezni predmeti, kot so biologija, zgodovina in geografija, ki niso neposredno povezani z najinim strokovnim področjem, je ta izkušnja poudarila pomembnost specializiranega in praktičnega znanja.

                                                                                        

Oglejte si tudi