Kulinarika

Slovenci smo trdoživ, marljiv, ponosen in hkrati zelo med seboj različen narod. To se kaže predvsem v raznoliki kulinariki. Ta se v širokem spektru razpreda od obale do samega »kurjega kljuna«. Veliko jedi je skoraj podobnih pa vendar bogatih z domačimi dodatki in kaj hitro nastane novo ime oz. kar nova jed – skoraj tako kot ljudske pripovedi. Največ jedi prihaja še iz daljnih časov, ko so naši poredni kuhali, kar so le lahko. Vse skupaj se je počasi razpredlo po celotni deželi, nastale so različne inačice in prvotni kraj, od koder obrok izhaja se je pozabil. Kljub temu pa je še vedno veliko dobrot svetovno znanih in kraj izvora se je seveda obdržal. Spodaj sem naštel nekaj znanih jedi.

  • Juhe in obare: bograč, mineštra, Poljša obara, štajerska kisla juha…
  • Mesne jedi: Kranjska klobasa, bujta repa, pršut, želodec, krvavice, kisli možgani…
  • Brezmesne jedi: Ajdovi žganci, frtalja, matevž, njoki, polenta, štruklji, svaljki…
  • Peciva in sladice: blejska kremna rezina, prekmurska gibanica, krapci, buhteljni, krofi, miške, mlinci …
  • Pijače: Kislo mleko, smrekovec, borovničevec, šabesa, slivovka…

 

Nekaj najbolj znanih in pogostih pa bom še opisal:

Štajerska kisla juha je jed, ki je narejena preprosto iz poceni hrani ter ostankov, s katerimi ne vemo kaj narediti. Vsebuje meso, krompir, zelje ali repo, ter začimbe.

Kranjska klobasa je svetovno znana, zaščitena klobasa delana v Sloveniji. Postopki izdelave so točno predpisani in lahko jo izdeluje le 15 podjetij. Narejena je iz najboljše mlete svinjine, kateri se dodajo začimbe. Klobaso se na koncu še malo predimi.

Matevž je zelo preprosta jed, ki se lahko je samostojno ali pa priloga še nekaterim drugim. To je kuhan krompir, katerega se zmečka skupaj s fižolom. Včasih se mu dodajo ocvirki ter malo masti.

Blejska kremna rezina je sladica, ki prihaja iz Bleda. Narejena je iz dveh krhkih ploščic med katerima sta posebna vaniljeva krema ter zelo fino stepena smetana. Na vrhu je še malo posutega sladkorja v prahu.

Oglejte si tudi