PLC

Drugi teden v Sodenborgu smo delali s PLC.

Kaj je plc?

Programabilni logični krmilnik (PLC) je računalniški krmilnik, ki se uporablja za nadzor in avtomatizacijo industrijskih procesov. PLC programiranje je postopek ustvarjanja programske kode za krmilnik, ki ga uporablja za nadzor procesa v realnem času.

Programiranje PLC-jev se začne z zbiranjem zahtev za nadzor procesa. Nato se razvije krmilni načrt, ki vključuje vrsto vhodov in izhodov ter logične operacije, ki se uporabljajo za nadzor procesa.

Programska koda se nato napiše v programske jezike, kot so Ladder logic, Function Block Diagram (FBD), Structured Text (ST) in mnogi drugi. Ladder logic je najpogosteje uporabljen programski jezik v PLC-jevem programiranju, saj je enostaven za razumevanje in uporabo.

Po napisanju kode se program prenese v krmilnik in izvede. PLC nato spremlja vhodne signale in izvaja krmilni načrt. Če se stanje procesa spremeni, se krmilni načrt spremeni in izvede nove ukaze za nadzor procesa.

PLC-ji so pomemben element pri avtomatizaciji industrijskih procesov, saj zagotavljajo zanesljivo in natančno krmiljenje procesov v realnem času. PLC programiranje se lahko uporablja v različnih industrijah, kot so proizvodnja, gradbeništvo, energetika in še več.

Vendar pa se PLC programiranje lahko izkaže za kompleksen postopek, zato je priporočljivo, da ga izvaja usposobljeni in izkušen PLC programer, ki ima znanje o industrijskih procesih in programskih jezikih, ki se uporabljajo v PLC-jevem programiranju.

Oglejte si tudi