Znamenitosti Finske

Finska je država z bogato kulturno dediščino in čudovitimi naravnimi znamenitostmi.

Helsinki, glavno mesto Finske, je znano po svoji moderni arhitekturi, muzejih kot sta Kiasma in Nacionalni muzej Finske, ter živahnem obalnem območju.

Suomenlinna, mogočna morska trdnjava in UNESCO-va svetovna dediščina, leži na otokih pred obalo Helsinkov in ponuja edinstven vpogled v vojaško zgodovino regije.

Rovaniemi, uradni dom Božička, privablja obiskovalce z vsega sveta, ki želijo doživeti čarobnost severnega tečaja in srečati Božička osebno.

Nacionalni park Lemmenjoki, eden največjih divjih parkov v Evropi, ponuja osupljive pokrajine, možnosti za pohodništvo in tradicionalne Laponijske izkušnje.

Jezero Saimaa, največje jezero Finske, je dom redke vrste tjulnjev Saimaa in priljubljeno mesto za veslanje, ribolov in uživanje v finski naravi.

Savonlinna, znana po svojem letnem opernem festivalu, ki poteka v impresivni trdnjavi Olavinlinna iz 15. stoletja, ki dominira nad mestom.

Turku, eno najstarejših mest na Finskem, ponuja zgodovinske znamenitosti, kot sta Turška grad in katedrala, ter živahno kulturno sceno.

Nacionalni park Oulanka je znan po svojih slikovitih pokrajinah.

Alvar Aalto, en najbolj priznanih finskih arhitektov, je po vsej državi pustil svoj pečat s številnimi inovativnimi zgradbami in oblikovanjem.

Porvoo, drugo najstarejše mesto na Finskem, privablja s svojim čudovitim starim mestnim jedrom, polnim barvitih lesenih hiš in ozkih tlakovanih ulic.

Severno sij (aurora borealis) je naravni spektakel, ki lahko opazujemo na finskem nebu v temnih zimskih nočeh, še posebej na oddaljenih severnih območjih.

Laponska je znana po svoji edinstveni naravi, kulturi Samijev in možnostih za zimske športe, kot so smučanje, sankanje s haskiji in vožnja s snežnimi skuterji

     

Oglejte si tudi