Delovni dan

Ko sem prišel na Finsko sem bil zelo presenečen, kako tam opravljajo delo.

Fincem se običajen delavni dan začne s kozarcem vroče kavice z mlekom. Nato se počasi pripravijo na delo. Že preden pričnejo z delom, vejo kaj vse morajo narediti v tistem dnevu. Ko opravijo vsa dela ki so jim bila namenjena, se vsedejo v kot s stoli in tam počakajo na konec službe. Seveda takoj vzamejo telefone v roke.

Finci imajo manj delavnih nalog čez dan, saj svoje delo opravljajo zelo počasi. Meni to počasno delo ni všeč, saj sem navajen bolj hitrega dela, s tem mi tudi hitreje mine čas, ampak tukaj se mi je vlekel v nedogled.

Sodelavci v firmi so mi povedali da imajo zelo dobre plače, čeprav delajo tako počasi, saj je življenje na Finskem zelo drago.

Moj dan se je začel ob 7.00. Najprej sem si naredil zajterk in nato pripravil delovno obleko in čevlje. V delavnico sem prišel 7.50, da sem se v miru pripravil na delo. Za tem me je sprejel tamkajšni dijak in mi razkazal celo delavnico in različne prostore in orodja. Nato sva dobila delo in sicer menjavo volanske letve, ker je bila zrabljena. Potem sva počasi, kot vsi Finci začela z delom. Ko sva zamenjala volansko letev, sva na to odšla na testno vožnjo, da sva preverila če vse deluje normalno. Opazila sva da volan vleče v desno smer, zato sva morala na avtomobilu opraviti še optiko. Ko sva opravila optiko, sva odšla na ponovno testno vožnjo. S tem sva opravila najino delo. Na to sva pospravila delavno mesto in odšla do glavnega upravljitelja delavnice in ga vprašala, če ima še kakšno delo za naju. Odgovoril nama je, da nima nobenega dela in da se lahko malo pogovoriva kako delamo pri nas. Ko sem mu povedal kako delamo pri nas, je bil dijak presenečen, češ da prehitro delamo. Nasmejal sem se in mu odvrnil, da smo “pač” takšni.

Dan je šel počasi proti koncu in odšli smo vsak v svojo pot. V hotelu smo si z dijaki naše šole pripravili manjše kosilo. Na to smo z družabnimi igrami zaključili dan.

Oglejte si tudi