Ne sodi knjige po platnicah

Od nekdaj sem živel v prepričanju, da so vse ustanove povezane z zgodovino, izjemno dolgočasne. Na današnji dan se je to definitivno spremenilo.

Koordinatorka Elisa nam je svetovala, naj ob ogledu skakalnic v Lahtiju obiščemo tudi muzej o le – teh.
Ta nasvet smo upoštevali in odločitev se je obrestovala.

Zbirka in zgodbe so razstavljene v treh nadstropjih. Preko interaktivnih načinov, kot so: avdio posnetki, slike, razne igre in podobno, nam želijo približati izkušnjo prvih začetkov nordijskega skakanja z smučmi, najbolj uspešne Finske skakalce ter seveda njihovo opremo, ki je v času začetkov bila zelo preprosta, nato pa je z časom zelo napredovala, kar pa je tudi razlog za veliko višje rezultate skakalcev po celotnem svetu.

Najbolj navdušen sem bil nad simulatorjem skokov. Brez strahov pred padcem in višino lahko v varnem okolju doživimo skok skozi oči skakalca, kar naredi simulator še toliko bolj zabaven pa je to, da se naše daljave skokov beležijo in jih lahko na zaslonu primerjamo na lestvici vseh obiskovalcev muzeja, ki se na seznam vpišejo. Na enak način je simulator pripravljen tudi za streljanje z pištolo, ki je opremljena z laserjem, preko katerega tarča elektronsko beleži kam smo zadeli in nam tako na ekranu zopet na lestvici prikaže rezultate.

Bila je zelo zabavna izkušnja, ki jo priporočam vsem obiskovalcem mesta Lahti tudi če jih šport ne zanima najbolj.

Ta muzej je živ dokaz, da je zgodovina lahko izjemo zanimiva, le prikazana more biti na atraktiven in zabaven način.

vir slike: https://www.google.com/search?q=Lahti+ski+jumping+museum&tbm=isch&ved=2ahUKEwi068eGzIv0AhWQvCoKHR-qD-cQ2-cCegQIABAA&oq=Lahti+ski+jumping+museum&gs_lcp=CgNpbWcQAzoHCCMQ7wMQJzoKCCMQ7wMQ6gIQJzoECAAQQzoFCAAQgAQ6BAgAEB46BAgAEBM6BggAEB4QEzoICAAQCBAeEBNQqARYrVNg8FZoA3AAeAGAAXyIAe8VkgEENDIuMpgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nsAEKwAEB&sclient=img&ei=epOKYbTGBpD5qgGf1L64Dg&bih=609&biw=1280#imgrc=7V1z30I788cufM

Oglejte si tudi