Javni promet

V Madridu imaš glede vožnje naokoli kar nekaj izbire.

Madridski Metro je 14. najdaljša povezava na svetu z 293 kilometri proge. Metro obratuje vsak dan od 6ih zjutraj pa do pol dveh ponoči. Ima 302 postaji in 13 linij plus ena razcepna linija, česar je približno 96% pod zemljo. Čas med dvema vlakoma je med delavniki 4 minute za vikend pa čakaš malo dlje in sicer 8 minut kar še vedno ni tako veliko.

Naslednji način transporta so mestni avtobusi mestno prometnega podjetja v Madridu, podjetje ima v floti 2076 avtobusov, ki so porazdeljeni med 213 linij ki se razprostirajo čez 3500 kilometrov. Za zmanjševanje strupenih plinov uporabljajo njihovi avtobusi za gorivo alternativne energente.

Glede javnega transporta sta na voljo še nadzemni vlak podjetja Renfe z 9imi linijami in sistem tramvaj.

Karte so primerljive z Slovenskimi, za en mesec smo odšteli 24 evrov, lahko pa smo uporabljali vse 4 opcije javnega transporta.

Meni najljubši sistem je Metro saj so vlaki zelo pogosti in hitro prideš na želeno lokacijo, če pa se že zgodi da je kakšna linija zaprta pa imaš na voljo še vedno 3 druge opcije. Enkrat, ko je bila linija 1 katero sem uporabljal za pot na delo zaprta sem bil primoran poiskati neko drugo pot in je bila najboljša rešitev avtobus. Ker pa je Madrid veliko mesto z veliko ljudi pa nisem bil edini, ki je čakal na avtobus, edina razlika je bila da nisem vedel na kater del postaje bo prišel avtobus. Ko je prišel pa sem se malo prerinil in preskočil vrsto, saj je bila to edina rešitev, da ne zamudim na delo. Po tej izkušnji sem vedno zjutraj že vnaprej pogledal če linija obratuje, saj se mi zdi da so avtobusi slabši način za prevoz kot metro.

 

Oglejte si tudi