Kraljeva palača v Madridu in Katedrala Almudena

Zadnji petek v Madridu smo imeli prosto saj so bili velikonočni prazniki in imajo Španci po večini že veliki četrtek in petek dela prost dan. Zato smo se zjutraj odločili da, si ogledamo kraljevo palačo in Katedralo Almudeno.

Kraljeva palača je uradna rezidenca kraljeve družine v Madridu, čeprav se zdaj uporablja le še za državne slovesnosti. Palača ima 135.000 m2 površine in vsebuje 3418 sob. Je največja delujoča kraljeva palača in največja po površini v Evropi. Vstopnina ni visoka in je le 13 evrov, vendar se mi nismo odločili za ogled notranjosti, saj je bila vrsta zelo dolga in sonce močno. Zato pa smo si ogledali le njeno zunanjost skozi ograjo.

     

Poleg palače stoji Katedrala Almudena, ki je katoliška cerkev in sedež rimokatoliške nadškofije v Madridu. Gradnja se je začela leta 1879. Začetni načrti so za gradnjo so bili v gotskem stilu. Kasneje pa je gradnjo zaustavila Španska državljanska vojna. Mesto na katerem sedaj stoji je tako bilo zapuščeno do leta 1950, ko je Fernando Chueca Goitita prilagodil načrte v baročno zunanjost, da se ujema s sivo-belo fasado nasproti stoječe palače. Gradnja katedrale se je končala leta 1993. Tudi katedrale si nismo uspeli pogledati od znotraj saj je bila zaprta za javnost in smo si ogledali le njeno lepo zunanjost.

.

Oglejte si tudi