Javni promet

V Madridu bi si predstavljal, da bo približno tako kot v Ljubljani vlaki imajo po 10 in več minut zamude, kaj šele avtobusi, ko ne mine en dan ne da bi bila vsaj ena linija točna.

A ne v Madridu, imajo zelo dobre povezave po skoraj celem območju mesta. Za tako veliko mesto, če bi mi na začetku našega bivanja tu rekli, da vlaki, avtobusi, metro in tramvaji ne zamujajo niti minute bi se nasmehnil in rekel, da to ni mogoče.

Metro Madrid je druga največja metro povezava v Evropi in meri 292 kilometrov, takoj za Londonom (415km). Metro ima 12 linij in so razdeljene na starejše in novejše linije. Starejše so linije od 1 do 5, ki so jih morali podaljšati perone iz 60 metrov na 90 metrov, najstarejšo linijo so odprli že leta 1919. Novejše linije od 6 do 12 so večje in daljše približno 115 metrov, so tudi globje pod zemljo do 50 metrov.

Imajo tudi zelo razvit tramvaj sistem, ki je prav tako zelo točen in zanesljiv. Prav tako je zelo podobna cena, za en mesec uporbe metroja, tramvajev in avtobusov smo odšteli 24eur. Z metrojem in tramvajem se vozim vsak dan na prakso skoraj 1 uro in po dveh tednih uporabe metroja lahko rečem, da je metro veliko boljši kot avtobusni prevoz. Prvi delovni dan smo s profesoricama želeli uporabiti tudi avtobusni prevoz do najine delavnice, a sva kmalu ugotovila, da so avtobusi preveč polni in na najini postaji nisva mogla iztopiti.

V Madridu imajo samo avtobuse, kot so pri nas medkrajevni; dolgi, veliko sedežev a samo en vhod in izhod. Primerjava avtobusov pri nas in tukaj gre zelo v prid Sloveniji, saj imajo po večini velikih mest trole, ki so dovolj veliki in dostopni tudi za invalide. Že res, da avtobusi pri nas veliko zamujajo ampak tudi če je linija polna lahko brez težav iztopiš.

Oglejte si tudi