Promet

Tu na Finskem je promet zelo organiziran. Čeprav je tu zima, se ljudje še vedno vozijo s kolesi, in to s tankimi cestnimi gumami, morda vidiš kakšnega z debelimi gorskimi kolesi, vendar ti so tako redki, da so pravi fenomen.

Na cestah je zelo veliko kolesarjev in avtobusov in avtov. Vendar so se Finci odločili, za bolj okolju prijazen način potovanja z javnim transportom. V središču Tamper vidiš skoraj več avtobusov kot avtov. Vsi avtobusi pa so vedno polni do vrha. Ti niso kot naši, na katerih je več stojišč kot sedišč, tu je obratno in še sedeži so bolj udobni. Če pa ne želiš potovati z avtobusom, si lahko izposodiš električni skiro ali pa električno kolo. Kolesarske proge so zelo dobro organizirane in oskrbovane v primerjavi z našimi. Ker so Tampere zelo lepo mesto in hočejo, da tako tudi ostane, želijo čim več ljudi privabiti na trajno energijo. Blizu našega stanovanja je tudi glavna železniška postaja. Železniška povezava tu je po mojem mnenju najboljša na svetu. Vse je popolnoma enostavno pa še njihovi vlaki so zelo dobri. Vlaki so zelo moderni, saj imajo internetno povezavo, svojo kuhinjo, na vsakem sedežu je priključek za USB, s katerim si lahko polniš elektronske naprave, in kar je najpomembnejše, sedeži so tako udobni, da sem se počutil, kot da sedim na gosjem perju.

Prav posebne pa so njihove peš poti, te se tako odlično organizirane, da vedno veš, kam hodiš in se skoraj ne moreš izgubiti. Sedaj so začeli graditi infrastrukturo za tramvaje, da bo pot po mestu krajša in da bo še manj onesnaževanja.

Oglejte si tudi