Pogovor z dijaki

Prvi dan obiska podjetja Leroy Merlin, sem lahko dobro izkoristila za pogovor z dijaki, ki poleg šole opravljajo še delo v podjetju. Pogovarjali smo se o tem, kako poteka naše praktično usposabljanje v Sloveniji in v čem se razlikuje od njihovega.

Povedali so mi, da imajo oni praktično usposabljanje skozi celo leto, kar izgleda tako, da so zjutraj v podjetju, popoldne pa imajo pouk. Z delom pričnejo ob 8.30 in končajo ob 13.30 uri. Delajo od ponedeljka do petka, 5 ur na dan. Za delo so tudi plačani. Vprašala sem jih, kako to kombinirajo s šolanjem in če jim to predstavlja kakšno oviro pri učenju. Rekli so, da na začetku jih je malo oviralo, ampak po dveh mesecih so bili tega že navajeni. Učijo se eno uro popoldne, preden grejo v šolo in eno uro po tem, ko pridejo iz šole. Pravijo da jim to kar odgovarja. Za tem pa so me vprašali, kako poteka naše praktično usposabljanje. Povedala sem jim, da je odvisno od smeri poklica, za katerega se izobražuješ. Za smer logistični tehnik imamo prakso le dva letnika, po 14 dni. Nad tem so bili zelo začudeni, saj niso verjeli, da imamo samo 14 dni prakse, ostalo pa je le teorija.

Pogovor smo nadaljevali o našem šolanju. Njihovo šolanje poteka le dve leti, učijo pa se le predmete, ki so vezani na logistiko. Nato sem jim povedala kako poteka naše šolanje in zopet so bili presenečeni, da pri nas šolanje poteka 4 leta in da pri nas prevladuje teorija in ne praksa. Kar pa smo se na koncu vsi strinjali je to, da bi vsem bil veliko ljubši pouk dopoldne, kot ga imamo mi in ne popoldne od 16. do 22. ure.

Oglejte si tudi