Promet

Finska ima eno izmed najvišjih ravni prometne varnosti. To pa je posledica strogih prometnih predpisov in dobrih cest. Kar je zelo drugače kot pri nas pa je javni prevoz. Na finskem je javni pevoz zelo razvit.
ker imajo skoraj vsa večja mesta na voljo od avtobusov, tramvajev, vlakov ter podzemnih želenic zelo redko kdaj pride do zamujanj. Glede na to, da na Finskem zapade zelo veliko snega so ceste odlično vzdrževane. Finska ima zelo stroga pravila in jih je potrebno strogo upoštevati.
najhujše kazni so za prekoračitev hitrosti, ker v mestu imajo omejitve med 30 in 40 km/h pri nas pa je 50km/h. Kot so nam povedali se za prehitro vožnjo da odšteti od 2000e pa vse do 10000e. Zelo strogo pa je tudi glede prepovedanih substanc in alkohola. V šoli, kjer sva bile so v nekaterih vozilih imeli alkotest in pred začetkom vožnje so morali opraviti ta test da so sploh lahko vozili. Razvila pa se je tudi kolesarska pot. Tu kolesarijo tudi pozimi na kolo namestijo posebne zimske gume, ki imajo boljši oprijem in se brez težav peljejo. Zelo dobro je poskrbljeno za varnost kolesarjev in prav tako tudi pešcev, zato imajo ločene pešpoti in kolesarske steze. Finska zelo veliko vlaga v ves promet zato bodo vsako leto naprednejši in boljši.

Oglejte si tudi