Pa naslednjič

O, spet js

Danes je predzadnji dan tukaj, ko pomislim je čas tukaj šel mimo tako hitro, s tem želim povedati, da nam je za ogled ali obisk določenih znamenitosti časa nažalost zmanjkalo. Med to sodi tudi ogled vulkana El Teide. Na Tenerifih sem bila že enkrat prej, z družino, takrat sem si ga sicer šla ogledat, ampak nič za to, pa naslednjič.

Z Anteo sva drugače imeli namen oditi. V samem centru je turistična točka, kjer dela ena tako prijazna gospa, že za živalski vrt nama je vse lepo razložila, od avtobusa do tega kdaj pelje, do kam in kako potem naprej.

Če bi odšli, bi najina pot izgledala tako. Avtobus je samo en v celem dnevu, pa sploh ne iz glavnega mesta. Tako da bi na glavni avtobusni postaji v Santa Cruz imeli odhod avtobusa ob 8:10 do mesta Puerto de la Cruz, kjer je eden in edini avtobus do vulkana ob 9:30. Ko avtobus prispe do ognjenika, lahko izstopiš na štirih točkah, vendar za pot nazaj moraš priti peš do tiste zadnje, če izstopiš na kateri prej.

Vseeno, naj povem par osnovnih informacij, El Teide je najvišja gora v Španiji in na Kanarskih otokih. Visok je 3.718 metrov. Ime je dobil od domačinov (Tene = gora, Lfe = bel). Njegov vrh je večino časa prekrit s snegom. Večji del vulkana (še dodatnih 3800 m) pa leži pod morsko gladino. Zato bi bil El Teide, če bi izsušili morje, le en kilometer nižji od Everesta. Kar se mi zdi zelo zanimivo. Nahaja se v nacionalnem parku el Teide, park je tudi vpisan na seznam svetovne Unescove dediščine in je med najbolj priljubljenimi nacionalnimi parki v Španiji.

Točk za vzpon na vulkan je kar 6, kolikor se pa spomnim pa je po parku narejenih več točk, kjer se lahko ustaviš z avtom, s tablami kjer pišejo različne zanimivosti o parku in samem vulkanu. Je pa tudi vzpenjača, ki te lahko odpelje do vrha.

Ob naslednjem obisku Tenerifov, pa si zagotovo grem še to ogledat.

 

Oglejte si tudi