Šolski raj na Finskem

Pozdravljeni!

Danes je za nama z Lučko drugi dan šole. Spoznali sva najine Finske mentorje, ki so nama prijazno razkazali šolo oziroma kampus Gradia. Kampus pomeni, da je ogromno poklicnih smeri na enem mestu. Videla sem logistične tehnike, avtomehanike, avtokleparje, fotografe, slikopleskarje (zanimivost je ta, da je večinoma deklet slikopleskark, ker v Sloveniji nisem videla še nobene), lesarje, kuharje, gostince, frizerke, kozmetičarke, maserke in verjamem ,da je še mnogo drugih smeri katerih še nisem videla, saj je šola tako ogromna, da ne moreš videti vsega v tako kratkem času.

Njihov šolski sistem mi je tako zelo všeč, ker imajo skoraj vedno prakso in tako že praktično vsak opravlja svoj poklic. Šola deluje kot neko podjetje, kjer vsak opravlja svoje delo. Logistični tehniki pripeljejo hrano, kuharji kuhajo, gostinci strežejo, slikopleskarji pleskajo šolo, avtomehaniki popravljajo avte (tudi šolske) in še bi lahko naštevala. Najbolj mi je všeč to, da za opravljanje poklica ne gledajo na spol, kot sem prej že povedala slikopleskarke so večinoma punce, videla sem veliko avtomehaničark, lesark in to mi je tukaj zelo zanimivo, ker v Sloveniji tega ne vidiš pogosto.

Dijaki programa logistični tehnik v sklopu šole naredijo vozniški izpit za avto in tovornjak (kategorija B in C), brez da bi karkoli plačali. Ure vožnje opravljajo v šoli z prevažanjem hrane in drugih stvari po mestu. Tukaj imajo dijaki veliko srečo, da jim lahko šola vse financira in da imajo toliko prakse, da se res izurijo za svoj poklic in ga opravljajo že v šoli.

Se že veselim naslednjih dni na Finskem.

Alja Cencelj

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi