Tarragonsko zgodovinsko potovanje

Tema: znamenitosti

Tarragona je mesto polno zgodovine. Zgodba Tarragone se začne leta 218 šred našim štetjem, ko je bila znana kot Tarraco in je bila glavno mesto rimske province Hispania Citerior. Tarraco je hitro zacvetel v cvetoče urbano središče z impresivno infrastrukturo, kot so akvadukti, gledališča in templji. Strateška lega mesta je utrdila njegov pomen kot kulturno in gospodarsko središče. Odtis rimske civilizacije je vtisnjen v pokrajino Tarragone z arheološkimi najdišči, kot je amfiteater v Tarragoni, zgrajen v 2. stoletju našega štetja. Nekoč je gostil gladiatorska tekmovanja in dirke z kočijami, medtem ko rimsko obzidje, ki obdaja stari del mesta, stoji kot dokaz njene vojaške moči. Amfiteater se danes lahko ogleda z vstopnino od 5 evrov.

Po padcu Rimskega cesarstva je Tarragona padla pod vladavino različnih osvajalcev, vključno z Vizigoti in Mavri, preden so jo v 12. stoletju končno ponovno osvojile krščanske sile. V srednjeveškem obdobju mesta so bile zgrajene veličastne katedrale in trdnjave, kot je katedrala v Tarragoni, ki stoji še danes. Tarragona se je še naprej razvijala in cvetela v obdobju renesanse in baroka s širitvijo pristanišča ter gradnjo velikih palač in dvorcev.

Ena glavnih mestnih prometnic je Rambla Nova. Ta živahni bulvar se razteza od središča mesta, v bližini znamenitega Balcón del Mediterráneo, do spomenika Monumento a los Castellers. Rambla Nova ima živahno vzdušje s številnimi trgovinami, kavarnami, restavracijami in uličnimi izvajalci. Služi tudi kot prizorišče različnih dogodkov in praznovanj, kot so kulturni festivali, parade in koncerti.

Skratka, Tarragona je mešanica arhitekturnih stilov, ki odražajo njeno raznoliko kulturno dediščino.

Oglejte si tudi