Dežela tisočerih jezer ali dežela polnočnega sonca

Finska je geografsko velika država, ki ima 5,2 milijona prebivalcev, kar je približno le 2,5-krat več od Slovenije. Njeno glavno mesto so Helsinki. Najbolj je značilna po velikem številu jezer, po katerem jo ljudje tudi poimenujejo “dežela tisočerih jezer”. Največja celinska vodna pot je jezero Saimaa na jugovzhodu države, ki meri okoli 4400 km2. Del njenih znamenitosti so tudi drevesa bele breze, ki jih prav tako najdemo v Sloveniji, in pa vzdevek “dežela polnočnega sonca”, saj pri njih na severu dežele sonce poleti ne zaide kar 73 dni, pozimi pa se sonce za 51 dni skrije za obzorje in nastopi mrzla polarna noč. Na Finskem prevladujejo mrzle zime in precej topla poletja.

En mesec bomo preživeli na Finskem in to kar v zimskem času, meseca novembra. Pri njih je v tem obdobju že precej mrzlo, kar je, glede na razmere pri nas, precej drugače. Velikokrat je temperatura pod ničlo. Pada že sneg in pripravljajo se na božični čas, čeprav nastopi šele čez dober mesec.

Finci so precej prijazni in dobrodušni ljudje. Karkoli jih povprašaš, ti bodo z veseljem odgovorili in pomagali, vendar če ti ne vzpostaviš stika z njimi, se sami ne bodo ponudili. Meni se zdi to kar precej razumljivo, kajti vzpostavljati stik z neznano osebo, ki je poleg tega še tujec, je za nekatere lahko precej težko ali nesmiselno.

Finska zastava je belo-modre barve, kar predstavlja sneg in jezera. Ideja o pomenu barv mi je zelo všeč, saj si tega nisem razlagala, dokler nisem poiskala.

Država mi je zelo všeč, saj spoznaš njene zanimivosti, drugačnosti, ki lahko izpolnijo tvoja pričakovanja in te presenetijo.

Oglejte si tudi