Kam iti ko nimaš kaj za početi

Finci so zelo zanimiv narod, saj vse delajo zelo počasi.

Med tednom od 8.00 pa do 16.00 hodijo v službe. Po službi se odpravijo domov na kosilo, ko pojejo imajo potem različne dejavnosti od različnih treningov (hokej, fitnes, nogomet, frizbi..), pa do domačkega dela. Popoldan se zelo malo družijo med sabo, ker so vsi bolj sami zase.

Najbolj družabni dnevi za Fince so petek popoldan, sobota in nedelja. Te dni ponavadi posedajo po lokalih, ter se družijo s svojimi kolegi. V mestu Mikelli, kjer sem jaz je veliko lokalov in igralnic. Ampak so ponavadi med tednom bolj prazne. V sobotah in nedelja pa uživijo. Kakor so mi domačini povedali, se ga ponavadi ta dva dni “napijejo” do onemoglosti (malo v šali, malo za res). Pravijo tudi da imajo veliko različnik piv od svojih in tujih.

Na Finskem je vse zelo drago, zato moraš paziti koliko zapraviš.

Nek večer smo bili zelo lačni zato smo odšli do lokala s hitro hrano. V meniju je pisalo Kebabit, podobno kot prinas kebab. Zato smo to vsi naročili, ker ga še najbolj poznamo. Ko nam je natakar prinesel kebabit smo se vsi začudeno pogledali, ker nam je prinesel nek kropir podoben pomfriju. Hitro smo mu povedali, da se je zmotil in da smo naročili kebab. Natakar nam je odvrnil, da je to pri njih kebabit. Nato smo se zasmejali in mu odvrnili, naj nam prinese še kakšen hamburger, da se bomo vsaj dobro najedli.

Tako je pač na finskem veliko podobnih besed, ampak čisto drugačnega pomena.

Oglejte si tudi