Španska kulinarika

 

Španci se zelo radi hvalijo z njihovo kulinariko in trdijo, da imajo najboljšo mediteransko hrano na svetu. Najbolj poznana španska je PAELLA, ki je rižota, v kateri je beli riž, zelenjava, meso (morski sadeži,…). Ta jed mi ni bila najbolj všeč, saj nisem ljubiteljica riža.

Španci se ob večerih velikokrat družijo po raznih barih in restavracijah, poleg pijače pa zraven naročijo TAPAS, ki so mali prigrizki. Tapasi so zelo male porcije hrane od raznih kruhkov do omlet, oliv… Velikokrat, ko smo se prehajali mimo barov, smo na vsaki mizi opazili tapase, včasih pa smo si jih tudi sami privoščili.

PATATAS BRAVAS je krompirček, ki je prelit z pikantno omako, narejena je iz majoneze, kečapa in mlete rdeče paprike. Ta krompirček ponujajo v vsakem baru in restavraciji.

GAZPACHO je hladna juha, v kateri so zmešani paradižniki, paprika, kumara, olivno olje in česen. Hladna juha nam ni bila najbolj pri srcu, saj nam ni bil všeč okus.

CHURROS so je najbolj priljubljena španska sladica. To so ocvrte palčke povaljane v sladkor in cimet in navadno jih pomakajo v čokolado. Prvič smo jih poskusili v Barceloni, vendar nismo bili najbolj navdušeni nad njimi, kasneje pa smo jih poskusili v Zaragozi in bili pozitivno presenečeni, saj so bili boljši kot v Barceloni.

 

Najbolj tipična sladica v Španiji je FLAN, ki ga lahko najdete povsod po državi in tudi pri nas. Ta sladica je narejena iz mleka ali smetane, jajc, sladkorja ali želeja. Prelijejo pa jo s karamelo.

SANGRIA je alkoholna pijača, ki izvira iz Španije in Portugalske. Sangria je narejena iz rdečega vina in sadja (breskve, nektarine, jabolka, hruške, ananas,…), včasih pa še dodajo druge sestavine (npr. mineralna voda…).

Oglejte si tudi