Suomenlinna – Finska morska trdnjava

Torej, danes sem ugotovil, da ima Finska tudi svojo morsko trdnjavo, ki se imenuje Suomenlinna. Ta morska trdnjava, se nahaja le 4 kilometre jugovzhodno od glavnega mesta Finske – Helsinki.

Suomenlinna spada v UNESCOVO svetovno dediščino, saj je kraj zelo znan kot priljubljena točka tako turistov, kot prebivalcev Finske.

Ščasoma, ko se je ta trdnjava spreminjala, se je prav tako spreminjalo ime trdnjave. Na začetku se je trdnjava imenovala Sveaborg (grad švedov) oziroma Viapori kot so mu rekli finci. Leta 1918 se je ime spremenilo v Suomenlinna, zaradi raznih nacionalnih in patriotskih razlogov.

Trdnjava je začela nastajati že leta 1748, kot obramba proti Ruskem širjenju. Glavno besedo, za nastanek te trdnjave je imel Augustin Ehrensvärd. Ideje za nastanek trdnjave so temeljile predvsem na vojski, ki se je odločila, da bo izbrala 8 kamnitih otokov, na katerem bo trdnjava stala.

Med potekom Finske vojne, je Švedska predala trdnjavo rusom 3. maja leta 1803. Trdnjava je bila v lasti Rusije vse do leta 1918; tega leta se je Finska osamosvojila in pridobila lastništvo nad trdnjavo. Leta 1973, je država sprejela zakon, da bo trdnjava od tega leta naprej, v lasti državljanov.

Trdnjava izgleda tako, da so vsi otoki med seboj povezani z raznimi mostovi. Celotna površina trdnjave se razprostira čez 80 hektarjev (0,8 kvadratnega kilometra).

Največja opazna razlika, ko prideš na trdnjavo je ta, da ne uporabljajo navadnega Finskega označevanja oziroma oštevilčevanja hiš kot ostala Finska. Hiše so najprej označene s črkovno kodo otoka, šele nato s številko hiše (npr. C 83).

Čeprav še nisem obiskal te trdnjave, so mi učenci srednje šole Vamia, obisk trdnjave toplo priporočali.

Oglejte si tudi