Lepote Finske

Finska lega je zelo zanimiva in raznolika država za ogled.

Finska po kopnem meji na zahodu s Švedsko, na severu z Norveško ,ter na vzhodu  z Rusijo. Na jugozahodu meji z Baltskim morjem, na jugovzhodu z Finskim zalivom, na zahodu z Botniškim zalivom. Finska je rahlo valovita pokrajina, staro gorovje so uravnali ledeniki. Suomi, finsko ime za državo pomeni dežela jezer in barij (več kot 60 000 jezer). Največje jezero je Saimaa. Jezera so povezana s številnimi rekami, ki imajo veliko strmcev in brzic. Največji reki sta Kemijoki in Oulujoki, ki se izlivata v severni del Botnijskega zaliva. Jezera so zamrznjena od 5 do 8 mesecev.

Podnebje na Finskem je zmerno celinsko in na severu subpolarno. Proti severu postajajo zime vse daljše in hladnejše, padavin je vse manj. Od novembra do aprila pokriva državo sneg, takrat zamrzne celo Botniški zaliv.

Na Finskem je 5.154.000 prebivalcev, ki imajo za uradna jezika Finščino in Švedščino. Poseljenost po državi znaša 17,1 km2 ,celotne površine je 338.145 km2, od tega 9,4% vode. Finska je najbolj redko poseljena država v Evropi. Po 2.sv vojni prebivalstvo zelo počasi raste. Po verski pripadnosti so prebivalci večinoma luterani.

Oglejte si tudi